Fra idé til virkelighed

55 l egetræsfade

I 2016 konstaterede vi, at vores Rondovin fra 2014 havde udviklet sig lidt forkert, men lod den ligge for at se hvordan den videre udviklede sig.

Vi lavede et forsøg med produktion af portvin med den fejludviklede rødvin, hvor vi anvendte en billig smagløs vodka.

Det har nu vist sig, at portvinen har udviklet sig positivt og kunne efter godt og vel 3 år hældes på flaske.

Én af vore rosévine fra 2016 havde en antydning af oxidering og vi besluttede derfor i 2017 at lave endnu et forsøg med portvin. Denne gang brugte vi en valnøddesnaps, som var fremstillet på samme slags vodka. Kombinationen af vin og valnød til fremstilling af portvin, ser ud til at blive en succes, og derfor blev der lavet endnu en ballon portvin på rondovinen fra 2014.

I løbet af 2017 og især i 2018 samlede vi "affaldsvin" fra omstikning af vinene og én af vore rosévine var desværre oxideret. Vi samlede derfor på 1 1/2 år ca. 275 liter "affaldsvin", og vi aftalte med et lokalt destilleri, at få produceret alkohol til fremstilling af dessertvine.

Med den store høst i 2018 fik vi mulighed for at eksperimentere lidt mere end tidligere. Vi fik anskaffet nogle egetræsfade, hvor vi lagrede både en rødvin og en hvidvin i en kort periode. Efterfølgende har vi lavet 3 forskellige portvinstyper - én rød med vores egen alkohol, én rød med billig vodka og én med en blanding af vodka og egen alkohol - alle er lagt på egetræsfade i 2019 og skal minimum ligge i en 3-års periode. Herefter kan vi vurdere, om portvine produceret på alkohol fra egen vin, er bedre end den på billig vodka.