Kryddersnapse

Opskrifter:

Amelanchier - det er i juli de er klar til at plukkes, Det er solsortens livret, tidlig morgen, fine sorte bær, en halv time morgenkaffe, og alle bær var væk, så det er lige før de er helt modne, ellers bliver du snydt, fyld godt op med bær, trækker 2 mdr.  - den færdige snaps har en holdbarhed på ca. 3 år, en udsøgt nydelse til en kop kaffe.  (4/8 2009 Hans Andresen.)

Aronia:(Aronia Melanocarpa) Trækketid ca 1 måned. Bærrene er rene sundhedsbomber. Kan også koges med sukker og bruges som syltetøj eller sundhedsdrik.  (Hans Andresen 25.8.2009)

Egerakler:   2 -3 dl friskplukket egerakler kommes i et glas og overhælder med 1/2 fl Vodka eller Brøndum trækker ca. 3 mdr, hvorefter den lagres lige så lang tid, gerne længere. Fortyndes efter behag. Egerakler plukkes første halvdel af maj.     (Svend Aage Pedersen 27-7.2009)

Enebær: Du lader de hjemkøbte (anbefales) bær trække i ca 1 måned. - Plukker du selv i naturen, skal bærrene tørre i 2 år for at få det samme gode resultat.  (Hans Andresen 28.7.2009)

Glansbladet Hæg - Modne bær trækker 3 mdr. - en drik for guder og engle.  (24/1 2010  Hans Andresen)

Havemalurt:  De friske skud plukkes i april. Trækketid 3-4 dage. (Hans Andersen 24.8.2009)

Hindbær, Kom hindbær (gerne de vilde ) på et glas, fyld op med Brøndum klar, lad trække, gerne længe, og filtrer. Rigtig dejlig snaps. (Linda Hansen 26.7.2009)

Hvidtjørn bær - Engriflet tjørn - bær med kun et frø, dem er der mest kød på, fyld helt op med bær, dæk dem med snaps, trækketid 6 uger, filtrer og den er drikkeklar straks, heraf 1 snaps hver dag året rendt, styrker hjerte - kredsløb og hukommelse, --- Du laver 11 helflasker så passer det til 365 dage. (2.9.2009 Hans Andresen)

Hyldeblomstsnaps Først skal du lave en portion hyldeblomstsaft
Du skal bruge :
50 blomsterskærme/ ca. en halv indkøbspose - pluk blomsterne tidligt om morgenen, gerne før solens stråler rammer dem.
3 citroner usprøjtede
1 ps. citronsyre
2 kg lyst rørsukker kan evt. erstattes af alm. sukker med lidt brun farin i
2 liter kogende vand
Evt. atamon
Der er med garanti små sorte dyr i skærme de skal bankes ud. Klip de groveste stængler af og læg selve blomsterne i en stor skål der kan tåle varmen.
Skær citronerne i tynde skiver og læg dem over skærmene hvis man ikke ønsker så meget bitterstof i kan man skrælle citronerne og kun ligge lidt af skrællen ved.
Drys citronsyre og sukker over og hæld det kogende vand over.
Hvis man ikke ønsker at henkoge eller fryse saften kommes atamon i.
Dækkes til og stilles køligt ca. 3 dage - husk at rør af og til. Si den og du har en fantastisk sommerdrik. Saften er også super i en volkomstdrik med Asti eller anden mousserende vin i. Kvaset der er tilbage i skålen hældes over med vodka og står og trækker yderligere ca. 3 dage, sies og kan drikkes straks.

Hæg - Prunus padus - sidst i juli - august, vær på vagt når der er modne bær, på få timer rydder solsorten træerne for bær, men de er værd at våge over, fyld godt op med bær, trækker 2 mdr, en mandel smagende nydelse af klasse. (4/8 2009 Hans Andresen)

Kirsebær.- det er de små syltebær , surkirsebær, der er brug for her, der må gerne fyldes godt op med bær, og her er den klare Brøndum god, sten gerne  en tredie del af bærrene ud og kom stenene med i , så snapsen bedre kan trække smagen ud af stenene, lad det hele trække til 8 dage før Jul , -filtrer , læg et stykke stof i kaffetragten , det går hurtigst, og i har snapsen der passer til Ris a`la`manden. (25/7 2009 - Hans Andresen.)

Klitrose : Pluk de sorte hyben af Klitrose  i September når de er modne og ikke for overmodne. Hyben er i frisk tilstand meget saftholdig -  deraf også vand. Fjern stilk og blomst , tør dem til de er stenhårde, - så holder de også evigt uden at mugne, Sæt snaps på, når de er tørre og lad trække i 2-3 mdr. Ved at bruge helt friske hyben uden tørring, holder den færdige snaps  langt under 10 % alkohol og har dermed begrænset holdbarhed.     (29/7 2009 - Hans Andresen.)

Klokkelyng:   1 dl store knopper og nyudsprungen blomster af klokkelyng kommes  i et glas  overhældes med  2 dl Vodka eller Brøndum og trækker i 2 uger filtreres og fortyndes efter behag.    (Svend Aage Pedersen 27-7 2009)

Kvædesnaps: 5 Kvæder skæres i stykker, tilsættes 5 spiseskefulde sukker og en flaske Vodka. Ryst dem jævnligt. Lad blandingen stå i 6 til 12 måneder. Den sidste tid i ro for at bundfælde.   (28.7.2009 Linda Hansen)

Kræge. Fyld et syltetøjsglas ( gerne stort, da snapsen er god) med kræger, hæld brøndum klar på, og lad trække indtil du synes snapsen har den smag du synes om.  Filtrer groft gennem en sigte og derefter gennem et stykke klæde eller en stof thepose.           (Linda Hansen 26.7.2009)

Martsviol: Brug hele planten (alt over jorden). Trækketid 1 uge. Holdbarhed 2-3 år)

Mirabeller - udstenes og bruges til marmelade eller grød, stenene hele, med det kød der sidder på, sættes på snaps, trækker 3-4 mdr. det giver en god mandelsmagende snaps. (17/9 2009 Hans Andresen)

Mirabeller - gerne små røde saftholdige, trækker 3 - 4 måneder, den er delikat. 24/1.2010 Hans Andresen.

Morgenfrue - kronblade - tørres for at fjerne den bitre smag, trækker i 4 dage, den overrasker og bedres ved lagring. 24/ 1 2010 Hans Andresen.

Paradisæbler - der er mange sorter , halver dem fjern blomst og stilk , læg dem nogle dage i fryseren , derved "kvæstes" kødet så der kommer mere smag af saft og kærnehus. Trækketid mindst 2 mdr.  Husk også ,at de er gode til gelé.  (26/7 2009 Hans Andresen)

Perikon - både den prikbladede og kantet perikon de indeholder begge stort set de samme stoffer, der er mange hybrider de to arter imellem, klip de friske blomster og knopper af og tag så samme portion blade med, i dem er der gode virksomme stoffer, som er værd at tage med, - trækketid 1 uge,       (26/7 2009 Hans Andresen.)

Pilebark- Seljepil - Salix Caprea - mindst 4 år gl. bark, jo tykkere bark , jo mere indhold af salysen. Smertedæmpende. Bedst i april måned. Trækketid 1 måned.  (26.8.2009 Hans Andresen)

Pors  - den er bedst omkring 1 juli, det er dette års tilvækst, de nye bløde topskud, klip bladene af ned i den beholder du vil trække dem i - De kirtler der sidder på bladene skal med, ikke på dine fingre og ud i håndvasken, Trækketid 4 dage , vær omhyggelig med at holde bladene under væskestanden, så får du en smuk klar porsesnaps, flyder trækkemediet ovenpå og får ilt , giver det brunfarvning .       (26/7.2009 Hans Andresen)

Rønnebær - plukkes når de har "fuld" farve, og ikke for modne, som når de skal bruges til gele` .- Fyld helt op med bær, for at få en godt smagende snaps, trækketid , mindst 2 mdr. --- Rønnebærsnaps , den passer som født til et stykke mad med røget makrel , fint skårne radiser og groft kværnet peber-- og til et stykke ristet med røget laks. Rønnebær  bliver fuldt modne , mere milde i smagen , men også mere kedelig. (26/7 2009 Hans Andresen)

Skovæbler:halver dem fjern blomst og stilk , læg dem nogle dage i fryseren , derved "kvæstes" kødet så der kommer mere smag af saft og kærnehus.

Trækketid mindst 2 mdr.  Husk også ,at de er gode til gele`        (26/7 2009 Hans Andresen)

Slåen er mange ting. Det afhænger af, hvornår du plukker, og hvordan du behandler og lagre dine bær.

Den lette opskrift: Pluk dem lige når de er modne og læg dem i fryseren et par dage inden du bruger dem. Læg dem i glas dækket med Brøndum. Efter 3 måneder har du dybrød, frugtagtig god slåensnaps.

Den lange opskrift: Lad dem trække 1 – 1½ år så får du en rigtig god slåensnaps med en fin mandelsmag.

Den besværlige opskrift: (men måske den bedste). Lad slåen hænge på træerne så længe som mulig, gerne helt hen til nytår. Brug dem direkte, uden en tur i fryseren.

Den sidste har jeg fra vor oldermand, der siger at det giver den bedste slåensnaps. Prøv dem alle tre. Du får tre forskellige snapse. (Egon Adolphsen. 26.7.2009)

Slåen - 3-5 L. bær overhældes med Rød Ålborg akvavit, trækker 3 mdr. uforlignelig til ostebordet. Brug ikke Brøndum, den giver kommensmag,det gør Rød Ålborg ikke.                                     (9. nov. 2010 - Hans Andresen)

Slåen med Enebær: Lav en slåensnaps. Tilsæt enebærsnaps i små mængder ind til du har den kryddersnaps du kan lide.   (Hans Andresen 27.7.2009)

Slåenlikør: Slåen overhældes med kogende vand, trækker 1 døgn - den afsiede saft koges op og hældes over bærrene igen, dette gentages tredie gang. Saften sies fra og koges op med sukker efter smag, kældes på flasker og lagres. Prøv med et par flasker at tilsætte lidt rom. (Hans Andresen 12.2009)

Slåenmost: En stor krukke fyldes godt  op med slåen, kogende vand med tilsat sukker hældes over så det dækker med ca. 2 cm. der tilsættes 1 brev vinsyre. Efter 4 - 6 ugers trækketid ved almindelig kældertemperatur kan mosten tappes af.  5/12 2009 Hans Andresen.

Sortrøn/Surbær:(Aronia Melanocarpa) Trækketid ca 1 måned. Bærrene er rene sundhedsbomber. Kan også koges med sukker og bruges som syltetøj eller sundhedsdrik.  (Hans Andresen 25.8.2009)

Solbær: Blade og blomster i April. Trækketid 1 uge.  - Modne bær i juli. Trækketid 1 måned.  (Hans Andresen 24.8.2009)

Stedmoder - alle arter, sæt hele planten på snaps, styrker hals og åndedræt. blomsten som pynt på salatskålen, desserten, eller en ostemad. Kan også bruges tørret som te.  (21/4.2010 Hans Andresen)

Timian - køb den tørret, det giver bedste snaps,trækketid 3 uger - en god snaps til flere madretter og ved forkølelse og mod halsonde.  (29/10.2009 Hans Andresen)

Tormentil - Potentilla erecta - her er det kun roden der bruges, den er bedst nu til eftersommer, det er den nye tilvækst af rod der er brugbar , den år gamle rod er gået i forfald. Tormentil findes på kalkfattige jorde, roden graves op, de små rodstykker der er for små til brug, plantes igen, roden renses grundigt for al jord, skæres i tynde skiver, sættes på snaps, trækketid 2 mdr. En klassiker, der bare bliver bedre af langring. (2/8.2009 Hans Andresen.)

Valnød,- de grønne , plukkes senest 10 august, 4 max 5 nødder til 70cl. snaps, nødderne deles i kvarter el skiver, trækker min, 5 mdr. filtreres, henstilles til bundfældning, til næste års høst , 1 august, filtreres , fortyndes drikkeklar, stilles til lagring og er så klar til kaffen Juleaften. Tag gerne låget af ugentlig, til udluftning og iltning. (25/7.2009 - Hans Andresen.)

Valnød med Enebær: Når du har en valnød snaps drikkeklar,  dvs. ren snaps tilsat den valnød essens du har lavet, ikke stærkere end til lidt svagere end du synes den skal være, - så er den nemlig bedst - tilsætter du essens af den snaps du har trukket på enebær - meget lidt af gangen, - ryst - tilsæt , - ryst , osv . Prop flasken godt til , læg den ud i bilen, lad den køre med en måneds tid.    29/7 2009 Hans Andresen

Valnødde/rosin 1 håndfuld valnødder ( de modne afskallede nødder ), 1 håndfuld rosiner, ½ flaske Brøndum klar, Dette står og trækker i ca 10 dage, hvorefter valnødderne tages fra, rosinerne skal blive i snapsen.        (Linda Hansen 26.72009)

Kommentarer

14.11.2019 08:30

Dot

Jeg satte friske solbær og vodka over i juli, nu skal jeg filtrere og smage til. MEN jeg mangler en god opskrift til noget, jeg kan bruge bærrene til. Alm. marmeladeopskrift du'r ikke pgr.af vodka!

15.11.2019 15:02

Jørn Rørholm

Hej Dot - vi har selv brugt filtrerede bær ovenpå f.eks. en nøddebund eller marengsbund men hvis der ikke har været sukker i sammen med bærrene, skal der nok blandes lidt i og toppes med is/flødeskum.

24.02.2017 16:10

Kaj Larsen

Hej derude
Vedrørende hvidtjørnbær vil jeg lige høre om,
mankan bruge tørrede bær og i givet fald, hvor mange til en flaske vodka / hvid Brøndum.
Lækker og spændende side med opskrifter.
Kaj

25.02.2017 14:41

Jørn Rørholm

Hej Kaj. Jeg har desværre ingen erfaringer med hvidtjørnebær, men jeg ville prøve med et glas halvfyldt med tørrede bær til en flaske snaps og lade dem trække en 3 - 4 uger. Kan evt. spædes op. Jørn